gdy karmisz chrupkami-przeczytaj
Posłuchaj…
lub przeczytaj:
Staramy się by nasze wpisy minimalizowały możliwości powtórek informacyjnych, ale zrobimy to kolejny raz:
każda karma ekstrudowana jest fast-foodem
to przez proces produkcji, o której możesz →tu poczytać więcej, gdzie mamy do czynienia z glikacją białek oraz peroksydacją lipidów. Oczywiście zabrzmiały te sformułowania jak żywa chińszczyzna🤷🏼♀️, ale najistotniejsze, że są to reakcje w efekcie degenerujące żywy organizm potęgujące rozwój chorób i stanów zapalnych.
Żywy marketing z takiego rodzaju jedzenia tworzy umilacz dla oczu, gra na pozytywnych naszych konotacjach oraz oczekiwaniach, i tak:
🌈Kolor chrupek zawdzięczamy farbom, i gdy widzisz pozycję red40, yellow5, zieleń amarantowa to barwniki używane do farb pokojowych. Dotyczy to także puszek, mokrych karm (dla kotów „jedzenie dla cezara” nie jest brązową wątróbką, ale kolorem z mieszalnika)
🦀chrupanie jest miłe dla naszych uszu, ponieważ kojarzy się ze smakowitością (chipsów, orzeszków), a dla zwierzaków to odwodnienie oraz pozostający po takim jedzeniu osad na zębach, dlatego 80% psów i kotów ma kłopoty stomatologiczne, które nie wiążą się wyłącznie z estetyką, ale z systematycznym truciem całego organizmu oraz odwadnianiem przyzębia, na którym pasą się w najlepsze bakterie tworząc kamień i towarzyszące temu zapalenia.
⛑Twoje wyobrażenia o specjalistycznej karmie często rozjeżdżają się z podstawową dietetyką, nie mówiąc o tej związanej ze specyficznymi potrzebami w chorobach. Zwyczajnie, a wręcz nagminnie nie spełniają żadnych zasad żywienia będąc totalnym nieporozumieniem. Co-po-niektóre nie zawierają mięsa wogóle- czytaj →etykiety, to nie takie trudne. Zdarza się, że karma weterynaryjna (przykład H….) wypuściła 130 tyś puszek z toksyczną ilością witaminy D3 i nie wycofała ich z rynku, ale … przeprosiła opiekunów, którym psy zmarły🤬
🦴Chrupiące białe kosteczki na stawy tzw „milk bone” kuszą standardowo woskowym, rakotwórczym BHA i produktami używanymi do wybielania; nie ma w nich nic naturalnego i sprzyjającego w odbudowie kości – raczej coś zupełnie odwrotnego.
🍡Większość karm ekstrudowanych różni się kolorem i kształtem chrupek, a nie miejscem wytwarzania, czy składem.
🍱Wielkie koncerny celowo ten rynek karm suchych segmentują- dając ułudę wyboru. Często te opatrzone wyrazem „nature” są droższe, ale gorsze jakościowo, natomiast te krzyczące 80% mięsa są wersją identyczną, ale w składzie zamieniane są pozycje mięsne na świeże i suche ( a przecież każde suche pochodzi ze świeżego, ale masa jest inna) – tu: →jak czytać etykiety karm suchych?
🥢Wprowadzanie egzotycznych składników do karm daje kolejną szansę na zamieszanie w układzie immunologicznycm, bo zamiast zastosować →dietę eliminacyjną, sięgamy po chrupiące nowości. Jeśli pojawi się zelżenie objawów nietolerancji, wracają za kilka miesięcy, bo źródłem jest karma, proces jej powstawania, konserwanty, podłe składniki, długotrwałe zapychanie pupila fast-foodem.
Przeczytaj →listę wstydu składników używanych przez producentów chrupeczek dla yorka albo dla mastifa, tudzież kociaka, bo one się nie obronią, tylko świadomy opiekun może to zrobić poznając prawdę i zagrożenia związane z chrupiącymi chrupeczkami.