długo, krótko, średnio łańcuchowe kwasy tłuszczowe

posłuchaj 🎧

 

lub przeczytaj 👓

Idąc za ciosem skomplikowania podziałów tłuszczy, poniżej rozpiszemy się aczkolwiek krótko 😜, raczej je tylko systematyzując. Przyznamy, że sami przez lata kompletnie nie rozumieliśmy o co chodzi, ale przyszedł czas większej świadomości, którą spiesznie przedstawiamy.

Tłuszcze można podzielić ze względu na ilość atomów węgla – i to jest naukowe podejście, albo dokonać uproszczenia, a przy okazji wytłumaczyć ten mętlik w nazewnictwie.

 

NNKT ( Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe)

tu kwasy omega3, omega6 i  omega9 (syntezowane przez organizm), ze znajomo brzmiącymi skrótami GLA (gamma linolenowy), LA (linolowy), ALA (alfa linolenowy), AA=ARA (arachidonowy), EPA (eikozapentaenowy), DHA (dokozaheksaenowy) a należą do podziału, o jakim wspominaliśmy →tam  i pisaliśmy o funkcjach i są one najistotniejsze dla psa oraz kota, ponieważ wywołują korzystne reakcje łańcuchowe-  są jak pierwsze klocki  przewracającego się domina, a wdzięcznie je możemy podzielić na :

  • MUFA jednonienasycone kwasy tłuszczowe
  • PUFA  wielonienasycone kwasy tłuszczowe

 

NKT (Nasycone Kwasy Tłuszczowe),

które uważamy że pierwsze dwa wymienione też powinny być nazwane niezbędnymi 🤠z racji ich funkcji:

  • SCT (Short Chain Triglycerides) krótko-łańcuchowe kwasy tłuszczowe = SCFA (Short Chain Fat Acids) czyli lotne kwasy tłuszczowe powstają w okrężnicy i są wytwarzane przez bakterie jelitowe (wspominamy jak powstają)  i należą tu kwasy: octowy, masłowy, propionowy, kapronowy, walerianowy ( więcej można się o nich dowiedzieć z artykułu zewnętrznego bardziej po ludzku →tu, a tu opracowanie naukowe) poprawia czułość insulinowa, zmniejsza apetyt, idealny rozpuszczalnik witamin D i A, blokuje przenikanie toksyn przez barierę krew-mózg,  wcześniej uszczelniając tę jelitową .
  • MCT (Medium Chain Triglycerides) to średnio-łańcuhowe kwasy tłuszczowe = MCFA  a wśród nich kwas kaprynowy, kaprylowy, laurynowy. Najciekawsze w MCT jest to, że nie są rozkładane przez żółć ani enzymy, ale dzięki swojej niezwykle „małej” budowie dostają się bezpośrednio z jelit do wątroby, a przez nią wykorzystane są jako źródło energii- co ważne, nie następuje wyrzut insuliny towarzyszący przekształcaniu tłuszczu  w jelitach w cukier. Źródłem najcenniejszym MCT jest olej kokosowy nierafinowany ( mniej wartościowy palmowy), ale one też zawierają wersję poniższą
  • LCT (Long Chain Triglycerides) będącymi długo-łańcuchowymi kwasami tłuszczowymi  = LCFA, uważane za prostackie, ponieważ podnoszące stany zapalne organizmu, nie pełniące szczególnych funkcji poza energetycznymi, wpływając tym samym na „pik glikemiczny” tak niebezpieczny dla cukrzyków, u których balans insulinowy jest co najmniej – utrudniony, jak nie wogóle niemożliwy, stając się niebezpiecznym dla organizmu.

Dla żądnych tłuszczowej wiedzy🔬 tajemnej 🧙🏻‍♂️nawigujemy artykuł w języku angielskim →tu