długo, krótko, średnio łańcuchowe kwasy tłuszczowe
posłuchaj 🎧
lub przeczytaj 👓
Idąc za ciosem skomplikowania podziałów tłuszczy, poniżej rozpiszemy się aczkolwiek krótko 😜, raczej je tylko systematyzując. Przyznamy, że sami przez lata kompletnie nie rozumieliśmy o co chodzi, ale przyszedł czas większej świadomości, którą spiesznie przedstawiamy.
Tłuszcze można podzielić ze względu na ilość atomów węgla – i to jest naukowe podejście, albo dokonać uproszczenia, a przy okazji wytłumaczyć ten mętlik w nazewnictwie.
NNKT ( Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe)
tu kwasy omega3, omega6 i omega9 (syntezowane przez organizm), ze znajomo brzmiącymi skrótami GLA (gamma linolenowy), LA (linolowy), ALA (alfa linolenowy), AA=ARA (arachidonowy), EPA (eikozapentaenowy), DHA (dokozaheksaenowy) a należą do podziału, o jakim wspominaliśmy →tam i pisaliśmy o funkcjach i są one najistotniejsze dla psa oraz kota, ponieważ wywołują korzystne reakcje łańcuchowe- są jak pierwsze klocki przewracającego się domina, a wdzięcznie je możemy podzielić na :
- MUFA jednonienasycone kwasy tłuszczowe
- PUFA wielonienasycone kwasy tłuszczowe
NKT (Nasycone Kwasy Tłuszczowe),
które uważamy że pierwsze dwa wymienione też powinny być nazwane niezbędnymi 🤠z racji ich funkcji:
- SCT (Short Chain Triglycerides) krótko-łańcuchowe kwasy tłuszczowe = SCFA (Short Chain Fat Acids) czyli lotne kwasy tłuszczowe powstają w okrężnicy i są wytwarzane przez bakterie jelitowe (wspominamy jak powstają) i należą tu kwasy: octowy, masłowy, propionowy, kapronowy, walerianowy ( więcej można się o nich dowiedzieć z artykułu zewnętrznego bardziej po ludzku →tu, a tu opracowanie naukowe) poprawia czułość insulinowa, zmniejsza apetyt, idealny rozpuszczalnik witamin D i A, blokuje przenikanie toksyn przez barierę krew-mózg, wcześniej uszczelniając tę jelitową .
- MCT (Medium Chain Triglycerides) to średnio-łańcuhowe kwasy tłuszczowe = MCFA a wśród nich kwas kaprynowy, kaprylowy, laurynowy. Najciekawsze w MCT jest to, że nie są rozkładane przez żółć ani enzymy, ale dzięki swojej niezwykle „małej” budowie dostają się bezpośrednio z jelit do wątroby, a przez nią wykorzystane są jako źródło energii- co ważne, nie następuje wyrzut insuliny towarzyszący przekształcaniu tłuszczu w jelitach w cukier. Źródłem najcenniejszym MCT jest olej kokosowy nierafinowany ( mniej wartościowy palmowy), ale one też zawierają wersję poniższą
- LCT (Long Chain Triglycerides) będącymi długo-łańcuchowymi kwasami tłuszczowymi = LCFA, uważane za prostackie, ponieważ podnoszące stany zapalne organizmu, nie pełniące szczególnych funkcji poza energetycznymi, wpływając tym samym na „pik glikemiczny” tak niebezpieczny dla cukrzyków, u których balans insulinowy jest co najmniej – utrudniony, jak nie wogóle niemożliwy, stając się niebezpiecznym dla organizmu.
Dla żądnych tłuszczowej wiedzy🔬 tajemnej 🧙🏻♂️nawigujemy artykuł w języku angielskim →tu