najlepsze jedzenie dla psa

Jedzenie suche, suszone, liofilizowane

Wszystkie te wersje pożywienia mają jedną wspólną cechę: są pozbawione wody, która odpowiada za rozwój bakterii, sprzyjając psuciu się żywności, zmniejszając objętość i wagę 4krotnie. To oczywiście bezpieczna forma karmienia, nie pozbawiona wad, bo czyż gdyby były takie idealne nie kupowalibyśmy dla siebie takiej wygodnej wersji obiadu?

Jednak bezwzględnie nigdy nie zapominajmy  jej zawartości i czytajmy (tu jak to robić←) obowiązkowo SKŁAD i wybierzmy spośród poniższych rodzaj dehydratacji, czyli pozbywania się wody z produktu:

  Suche = ekstrudowane

Proces ekstruzji (o nim więcej← )  jest wyjątkowy, bo takiego ekstra miksowania,  wysokiego ciśnienia i temperatury nie wytrzyma żadna bakteria, czy grzyb. Brzmi fantastycznie do momentu, gdy nie zadamy sobie pytania o możliwość przetrwania wartości odżywczych: białek, enzymów, witamin, przeciwutleniaczy, i innych związków funkcyjnych? –  nie mają szans!!!

  Tłoczone na zimno 

ta nazwa jest myląca, bo to nie dokładnie wysuszony wytłok jak z wyciskarki wolnoobrotowej, przypomina to raczej mielenie maku ze stałą temperaturą ogrzewania zawartości do 45ºC, ale naturalnie występujące ciśnienie przesuwającego się surowca, podnosi temperaturę do 85º, która stanowi o bezpieczeństwie bakteriologicznym.

  Suszone 

można porównać do wędzenia, tylko bez dymu; czyli zabieg długotrwały i nietani. Często nadużywane jest równoczesne pojęcie „w niskiej temperaturze”, i gdy producent nie pisze jaka to „niska temperatura”, należy przyjąć minimum 180ºC, czyli znaczy że jest:

  Pieczone

= wypiekane przeważnie w 160-180ºC. W takim przedziale faktycznie nie przetrwają wrażliwe na ciepło witaminy, ale dość spora część substancji enzymatycznych -tak, natomiast białka i mikro- oraz makro-elementy pozostają strukturalnie nadal prawie nietknięte. We wspomnianej temperaturze, sami przyrządzamy własne jedzenie.

 Liofilizowane

to suszenie głęboko zamrożonego produktu. Absolutnie najlepszy sposób pozbywania się wody z produktu. Wszystkie wartości odżywcze, smakowe, zapachowe oraz molekularne zostają zachowane. Proces bardzo drogi, niezwykle rzadko stosowany w karmach zwierzęcych.


Karma sucha/ekstrudowana a tłoczona

Porównanie wszystkich karm- ranking