liofilizowane

Jedzenie suche, suszone, liofilizowane

Wszystkie te wersje pożywienia mają jedną wspólną cechę: są pozbawione wody, która odpowiada za rozwój bakterii, sprzyjając psuciu się żywności, zmniejszając objętość i wagę 4krotnie. To oczywiście bezpieczna forma karmienia, nie pozbawiona masy wad, szczególnie akcentujemy ekstruzję. W  70% właśnie taka karma (poza puszkami) na polskim rynku sprzedaje się najszerzej. Ale! Gdyby były te procesy idealne, czyż nie kupowalibyśmy dla siebie takiej wygodnej wersji obiadu polanego smakowitym sosem ?

Jednak bezwzględnie nigdy nie zapominajmy o ich zawartości i czytajmy (tu jak to robić←) obowiązkowo SKŁAD i wybierzmy spośród poniższych rodzaj dehydratacji, czyli pozbywania się wody z produktu. Przyjrzyjmy się również która z nich (na zdjęciach poniżej) najbardziej przemawia do nas jakościowo. Zamieszczamy tu krótki opis procesów celowo zachowując chronologię, rozpoczynając od najmniej wartościowej:

  Suche = ekstrudowane

Proces ekstruzji (o nim więcej← )  jest wyjątkowy, bo takiego ekstra miksowania,  wysokiego ciśnienia i temperatury nie wytrzyma żadna bakteria, czy grzyb. Brzmi fantastycznie do momentu, gdy nie zadamy sobie pytania o możliwość przetrwania wartości odżywczych: białek, enzymów, witamin, przeciwutleniaczy, i innych związków funkcyjnych –  nie mają szans!!!

  Pieczone

= wypiekane przeważnie w 160-180ºC. W takim przedziale faktycznie nie przetrwają wrażliwe na ciepło witaminy i czułe substancje należące do grupy przeciwutleniaczy. Tylko pewna część substancji enzymatycznych oraz białka pozostają.

  Tłoczone (na zimno?) 

ta nazwa jest myląca, bo to nie dokładnie wysuszony wytłok jak z wyciskarki wolnoobrotowej, przypomina to raczej mielenie maku ze stałą temperaturą ogrzewania zawartości do 45ºC, ale naturalnie występujące ciśnienie przesuwającego się surowca, podnosi temperaturę do 85º, która stanowi o bezpieczeństwie bakteriologicznym.

  Suszone 

można porównać do wędzenia, tylko bez dymu; czyli zabieg długotrwały i nietani, szczególnie gdy producent zwraca uwagę by karma się nie zwęgliła. Znamy firmy, które swoje terminujące się puszki suszą – wstyd, no cóż. Często nadużywane jest równoczesne pojęcie „w niskiej temperaturze”, i gdy na etykiecie nie jest napisane jaka to „niska temperatura”, należy przyjąć minimum 180ºC, czyli znaczy, że jest pieczone.

 Liofilizowane

to suszenie głęboko zamrożonego produktu. Absolutnie najlepszy sposób pozbywania się wody z produktu. Wszystkie wartości odżywcze, smakowe, zapachowe oraz molekularne zostają zachowane. Więcej o kosmicznych →liofilizatach i liofilizacji piszemy na blogu. Proces bardzo drogi, niezwykle rzadko stosowany w karmach zwierzęcych.


Karma sucha/ekstrudowana a tłoczona

Porównanie wszystkich karm- ranking 

Liofilizacja-  kosmiczna sprawa


 

karma liofilizowana dla psa kota
karma liofilizowana dla psa kota

 

karma tłoczona dla kota

karma tłoczona ↑

karma pieczona struś z batatami

karma pieczona↑

barf wołowina

karma suszona↑