liofilizowane

Jedzenie suche, suszone, liofilizowane

Wszystkie te wersje pożywienia mają jedną wspólną cechę: są pozbawione wody, która odpowiada za rozwój bakterii, sprzyjając psuciu się żywności, zmniejszając objętość i wagę 4krotnie. To oczywiście bezpieczna forma karmienia, nie pozbawiona masy wad, szczególnie akcentujemy ekstruzję. W  70% właśnie taka karma (poza puszkami) na polskim rynku sprzedaje się najszerzej. Ale! Gdyby były te procesy idealne, czyż nie kupowalibyśmy dla siebie takiej wygodnej wersji obiadu polanego smakowitym sosem ?

Jednak bezwzględnie nigdy nie zapominajmy o ich zawartości i czytajmy (tu jak to robić←) obowiązkowo SKŁAD i wybierzmy spośród poniższych rodzaj dehydratacji, czyli pozbywania się wody z produktu. Przyjrzyjmy się również która z nich (na zdjęciach poniżej) najbardziej przemawia do nas jakościowo. Zamieszczamy tu krótki opis procesów celowo zachowując chronologię, rozpoczynając od najmniej wartościowej:

  Suche = ekstrudowane

Proces ekstruzji (o nim więcej← )  jest wyjątkowy, bo takiego ekstra miksowania,  wysokiego ciśnienia i temperatury nie wytrzyma żadna bakteria, czy grzyb. Brzmi fantastycznie do momentu, gdy nie zadamy sobie pytania o możliwość przetrwania wartości odżywczych: białek, enzymów, witamin, przeciwutleniaczy, i innych związków funkcyjnych –  nie mają szans!!!

  Pieczone

= wypiekane przeważnie w 160-180ºC. W takim przedziale faktycznie nie przetrwają wrażliwe na ciepło witaminy i czułe substancje należące do grupy przeciwutleniaczy. Tylko pewna część substancji enzymatycznych oraz białka pozostają.

  Tłoczone (na zimno?) 

ta nazwa jest myląca, bo to nie dokładnie wysuszony wytłok jak z wyciskarki wolnoobrotowej, przypomina to raczej mielenie maku ze stałą temperaturą ogrzewania zawartości do 45ºC, ale naturalnie występujące ciśnienie przesuwającego się surowca, podnosi temperaturę do 85º, która stanowi o bezpieczeństwie bakteriologicznym.

  Suszone 

można porównać do wędzenia, tylko bez dymu; czyli zabieg długotrwały i nietani, szczególnie gdy producent zwraca uwagę by karma się nie zwęgliła. Często nadużywane jest równoczesne pojęcie „w niskiej temperaturze”, i gdy na etykiecie nie jest napisane jaka to „niska temperatura”, należy przyjąć minimum 180ºC, czyli znaczy że jest:

 Liofilizowane

to suszenie głęboko zamrożonego produktu. Absolutnie najlepszy sposób pozbywania się wody z produktu. Wszystkie wartości odżywcze, smakowe, zapachowe oraz molekularne zostają zachowane. Więcej o kosmicznych liofilizatach i liofilizacji piszemy na blogu. Proces bardzo drogi, niezwykle rzadko stosowany w karmach zwierzęcych.


Karma sucha/ekstrudowana a tłoczona

Porównanie wszystkich karm- ranking 


 

karma liofilizowana dla psa kota
karma liofilizowana dla psa kota

 

karma tłoczona dla kota

karma tłoczona ↑

karma pieczona struś z batatami

karma pieczona↑

barf wołowina

karma suszona↑