betaglukan w podnoszeniu odporności oraz nietolerancjach

Ten wpis będzie kuzynostwem dla tego o →drożdżach. Oczywiście nie będziemy powtarzać informacji, ale warto wiedzieć, że beta- glukany dostępne na rynku pochodzą głównie z drożdży i są nimi zanieczyszczone. Najbezpieczniejsze dla alergików, którzy mają →nietolerancję zbóż, drożdży, albo wrażliwość na glifosat – jest beta-glukan pochodzący z grzybów (boczniak, rozszczepka); cena jest wyższa lecz produkt niedoceniany pod względem czystości i bezpieczeństwa spożywania.

Istnieją dwa rodzaje tych tytułowych wielocukrów (polisacharydów) , naukowo zwanych polimerami glukozy:

  • 1,3D/1,6D = nierozpuszczalne w wodzie (ani też w oleju😉) pozyskane z grzybów (drożdże + grzyby pozostałe). To wersja łatwodostępna, możliwa do otrzymania w warunkach laboratoryjno-produkcyjnych, ale słabo przyswajana, ponieważ nie wiąże się z wilgotnymi śluzówkami, szybko umykając z organizmu. Nie znaczy, że nie działa, ale ma swoją słabą stronę, dlatego suplementy są wyposażone w dodatki umożliwiające takie przybywanie dłuższy czas w postaci: skrobi, celulozy, czy matlodekstryny
  • 1,3D/ 1,4D = rozpuszczalne w wodzie i tym samym polisacharyd  zakotwicza się, a poza tym posiada polimery, które umożliwiają 🚑mobilność tych beta-glukanów. To bardzo istotna cecha pozwalająca na lepsze wykorzystanie ich właściwości. A skąd takie cudo pozyskać? Ano się nie da (choć jest jedna firma na świecie- w Polsce! na start-up’ie , która ma patent, ale produkcji brak nadal). Dlatego pozostaje tylko droga naturalna, czyli jedzenie owsa i jęczmienia. Totalna ignorancja tych zbóż postrzeganych jako paszowe i dla biedoty odbija się na naszych psach, ponieważ unikamy ich jak ognia, wybierając ryż czy pszenicę.

Właściwości beta-gukanów są ogromne,

i cytując za dr inż. Jacek Wilczak podczas Kongres o żywieniu psa-praktycznie 2-3.04.2022:

„pobudzają różne szlaki metaboliczne przez receptor Dectin-1, dociera do monocytów, makrofagów, komórek dendrytycznych oraz NK i neutrofili (…). Wpływają przez to na odporność wrodzoną i nabytą pobudzając fagocytozę i wyzwalając kaskadę cytokin TNF oraz interleukin” >Rozbudowana wersja tego cytatu prawdopodobnie oparta jest na artykule  →tu

czyli „po naszemu” beta-glukany:

  1. wpływają dogłębnie na odporność na każdym możliwym poziomie tworów odpowiedzialnych za walkę z patogenem, chorobą- to tak zwane NK, czyli natural killers
  2. korygują niewłaściwe reakcje immunologiczne ( spadki lub zbytnie pobudzenie)
  3. działają przeciw zapalnie
  4. czyszczą komórki i ich mitochondria, pozwalając im oddychać i pracować, naprawić się
  5. poza tym korygują poziom cukru we krwi, a także cholesterolu

Według nas beta-glukany są niedocenione, to fantastyczna naturalna ochrona. Jest ona bezpieczna i dostępna, bez efektów ubocznych (poza wspomnianym źródłem pochodzenia).  Może być stosowana zarówno przy obniżonej odporności ( niskie WBC, nierówności w MONO oraz NEU), oraz chorobami takimi jak nużyca, wrzodziejące wirusowe zapalenie rogówki (u psów z krótkim pyskiem oraz kotów), malassiezia, nowotwory, nawracające infekcje dające różne objawy, ale uciążliwe bo powtarzalne i tylko zaleczane.