drożdże i ich nietolerancja
Zacznijmy od podstawowego podziału drożdży spożywczych, czyli
Saccharomyces Cerevisiae,
👑 Zalety drożdży👑
- źródło witamin z grupy B
- zwalczanie Candidii (zmniejszenie ryzyka kwasicy), nużeńca
- zapobieganie biegunkom i infekcjom
- pozytywny wpływ na skórę i włos
- szybsze leczenie ran i dermatoz
- utrzymanie właściwego PH żołądka
- zapobieganie nieżytom poprzez stymulację mikroorganizmów jelitowych
- wzrost aktywności enzymów (zwiększanie masy pokarmowej dzięki błonnikowi)
- utrzymanie środowiska zasadowego w jelitach (zapobieganie gniciu poprzez wytwarzanie kw. masłowego)
- zwiększenie gęstości kości (lepsze i efektywniejsze pozyskiwanie witamin i makroelementów z jelit )
- zmniejszenie podatności na stres (witaminy z gr B oraz ß-glukan)
- ograniczenie ryzyka powstania chorób metabolicznych oraz immunologicznych (za co odpowiada ß-glukan i selen)
- właściwości antyoksydacyjne (także zasługa ß-glukanu i selenu)
- polepszenie apetytu
- zdrowe źródło dodatkowej energii białkowo-węglowodanowej (18-43% węglowodanów)
☠️ toksyczność drożdży
występuje w dwóch przypadkach, które są ze sobą w oczywisty sposób skorelowane:
1/ nietolerancja zbóż na, których drożdże miały pożywkę. Właśnie ich białka (w udziale 35-45%) naturalnie powodują te same objawy, co w przypadku nadwrażliwości , a najczęściej przypominają jelito wrażliwe (←zobacz koniecznie). Dlatego przyjrzyjmy się reakcji na suplement lub karmę w postaci dodatku jakim są drożdże- jest ona dość szybka. Wtedy absolutnie rezygnujemy z takiej pozycji, ponieważ bardziej szkodzi niż pomaga. Alternatywą są właśnie nieaktywne drożdże piekarnicze, ponieważ nie ma tu zbożowych zanieczyszczeń.
2/ przy okazji problemu ze zbożami pojawia się ogromna ilość glifosatu w drożdżach, najwięcej tego pestycydu jest w piwie, a przecież drożdże to esencja tego trunku.
3/ nietolerancja samych drożdży, i o niej dowiadujemy się z testów alergicznych. Teoretycznie to nie są równoprawne nietolerancje, ale praktycznie – nie istnieją oddzielnie 👥 i żaden rodzaj (nawet piekarnicze) nie są bezpieczne.
4/ nietolerancja →histaminy, która jest naturalnie występującym w organizmie (neuro)hormonem, który aktywizuje się gdy pojawia się zagrożenia, powodując obrzęk, wysypki, swędzenie. Ten związek jest wszędzie: i w organizmie, i jest stale dostarczana jest w formie jedzenia. Jednak niektóre nasze zwierzaki mają niską tolerancję histaminy, co potęgujemy podawaniem produktu z listy stymulatorów, a do nich należą także właśnie zboża, drożdże ale tez ryby czy rośliny strączkowe tak popularne w →karmach dla alergików 😈. Więc ponownie oceńmy jak nasz Pupil reaguje na suplementację, czy po kilku dniach nie pojawia się jakiś rodzaj reakcji alergicznej, ale nie z powodu drożdży, tylko histaminy w niej zawartej.