Zacznijmy ekstremalnie, wykładając karty na stół: nie wszystkie drożdże nadają się dla naszych pupili, a nawet te, które są przeznaczone dla zwierząt, mogą okazać się szkodliwe, bo
alergizujące. 😨 O tym ostatnim zagrożeniu niewielu opiekunów wie- nieświadomie narażając zdrowie swojego psiaka czy kociaka. Do tego ten huczący marketing, który rzecz jasna nie mówi, że drożdże to odpad i jest tani jak barszcz, więc komu miałoby zależeć na obiektywizmie?
∇
Zacznijmy od podstawowego podziału drożdży spożywczych, czyli
Saccharomyces Cerevisiae,
i ich przydatności:
– piekarnicze; można gdzie-niegdzie przeczytać, że niewskazane dla naszych pupili, ale! to ten sam rodzaj, jaki znajduje się w tych browarniczych- więc nie wszystko, co pisze internet jest prawdą 🤓 (nawet my pogubiliśmy pisząc ten artykuł😜) Ich pożywką jest w większości przypadków – melasa buraczana (a wytłoki tych buraków znajdują się w karmach niskiej jakości)
– paszowe to najtańsza wersja SaccharomycesC. i są nimi te browarnicze (górnej i tej dolnej fermentacji) oraz gorzelniane (najsłabszej jakości). Charakteryzują się wysoką zawartością białka zbożowego, często mieszane z młótem, dodatkowo nierzadko poddawane ekstruzji, i wtedy dodatkowo chelatowane (tu: wzbogacane pierwiastkami). Natomiast ich wersja najczystsza w formie to:
– drożdże browarnicze (browarniane) => najczęściej pochodzą z górnej fermentacji i określane są jako „ekologiczne”. Powstają dzięki odpowiednim warunkom; wilgotności i temperaturze pożywki jaką jest słód = skiełkowane i wysuszone ziarno zbóż (źródło inf: www.optimaslodownia.pl), następnie po dodaniu wody i reakcjach biochemicznych powstaje zawiesina – gęstwa drożdżowa, popularnie zwana drożdżami browarniczymi. Ją kolejno się suszy i przekazuje na sprzedaż.
Czasem takie drożdże poddaje się wyabstrahowaniu z najbardziej wartościowych elementów:
„Proces wieloetapowej ekstrakcji bezodpadowej, zwanej biorafinacją, surowca owsianego charakteryzuje się tym, że surowiec rozdzielany jest na trzy strumienie produktowe bez tworzenia odpadów. Produktami są: beta-glukan,
preparat nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego oraz preparat białek owsa, natomiast surowiec wyjściowy stanowi koncentrat β-D-glukan pozyskany z otrąb owsianych” –
źródło dr. inż. Joanna Harasym.
Tu warto zaakcentować w kontekście cytatu, że naturalne są w drożdżach browarniczych właśnie beta-glukany, i nie jest to żaden bonus. Czasami zdarza się , że wspomina się o selenie, który także organicznie w nich występuje. Ale! jeśli jest go dużo, oznacza to chelatowanie, o którym wspominaliśmy przy drożdżach paszowych.
👑 Zalety drożdży👑
- źródło witamin z grupy B
- zwalczanie Candidii (zmniejszenie ryzyka kwasicy), nużeńca
- zapobieganie biegunkom i infekcjom
- pozytywny wpływ na skórę i włos
- szybsze leczenie ran i dermatoz
- utrzymanie właściwego PH żołądka
- zapobieganie nieżytom poprzez stymulację mikroorganizmów jelitowych
- wzrost aktywności enzymów (zwiększanie masy pokarmowej dzięki błonnikowi)
- utrzymanie środowiska zasadowego w jelitach (zapobieganie gniciu poprzez wytwarzanie kw. masłowego)
- zwiększenie gęstości kości (lepsze i efektywniejsze pozyskiwanie witamin i makroelementów z jelit )
- zmniejszenie podatności na stres (witaminy z gr B oraz ß-glukan)
- ograniczenie ryzyka powstania chorób metabolicznych oraz immunologicznych (za co odpowiada ß-glukan i selen)
- właściwości antyoksydacyjne (także zasługa ß-glukanu i selenu)
- polepszenie apetytu
- zdrowe źródło dodatkowej energii białkowo-węglowodanowej (18-43% węglowodanów)
☠️ toksyczność drożdży
występuje w dwóch przypadkach, które są ze sobą w oczywisty sposób skorelowane:
1/ nietolerancja zbóż na, których drożdże miały pożywkę. Właśnie ich białka (w udziale 35-45%) naturalnie powodują te same objawy, co w przypadku nadwrażliwości , a najczęściej przypominają jelito wrażliwe (←zobacz koniecznie). Dlatego przyjrzyjmy się reakcji na suplement lub karmę w postaci dodatku jakim są drożdże- jest ona dość szybka. Wtedy absolutnie rezygnujemy z takiej pozycji, ponieważ bardziej szkodzi niż pomaga. Alternatywą są właśnie nieaktywne drożdże piekarnicze, ponieważ nie ma tu zbożowych zanieczyszczeń.
2/ nietolerancja samych drożdży, i o niej dowiadujemy się z testów alergicznych. Teoretycznie to nie są równoprawne nietolerancje, ale praktycznie – nie istnieją oddzielnie 👥 i żaden rodzaj (nawet piekarnicze) nie są bezpieczne.