jak czytać etykiety karm mokrych

Jak czytać etykiety karm mokrych

Gdy chcemy naszego psa lub kota rozpieścić sięgamy po karmy mokre.

Najczęściej wybieramy 🧟→puszki, które mają swoją mroczną stronę←, absolutnie nie nadają się dla delikatnych układów pokarmowych; trzustkowców, wątrobowców i nerkowców.

Bądźmy szczerzy;

       sami spożywając posiłki nie decydujemy się na codzienną puszkową dietę, prawda?

bo wiemy podskórnie, że nie jest zdrowa. Jeśli mamy wiedzę a nie tylko wyczucie dietetyczne, absolutnie najbezpieczniejsze jest własne przygotowanie posiłków, a  ostateczne korzystanie z dostępnych w sprzedaży słoików, saszetek, kartoników. Taki rosół, galaretka, czy wywar to atrakcyjne smakowitości, a do tego niebywale aromatycznie. Ich wadą jest strona ekonomiczna, ponieważ za ten ekskluzywny dodatek płacimy. Zaletą jest dość jasny skład, niewielkie przetworzenie oraz →prawidłowo podany pokarm; czyli forma mokra, która nieinwazyjnie przesuwa się w układzie pokarmowym i łatwo się wchłania.

Karmy mokre, jak wspomnieliśmy, wydają się dość transparentne składnikowo, ale i tu mamy do czynienia z

         informacyjnym slalomem,

i zapraszamy na tę jadę bez trzymanki🌀, gdzie

  • mięso to nie prawdziwe mięso
  • tylko produkty pochodzenia zwierzęcego (tzw. UPPZ czyli Uboczne Produkty Pochodzenia Zwierzęcego jak łożyska, pióra, szczecina, wargi, kopyta, itp…, a także odchody)  W najlepszym przypadku to podroby lub nie taki zły w całym tym rozrachunku MOM. Zdarzają się takie ciekawostki jak „o smaku np kurczaka” (poniżej 4% UPPZ) lub „z kurczakiem” (4-14% produktów pochodzenia drobiowego)
  • pochodzi ze zwierząt, które zostały poddane eutanazji (→zródło FDA)

Poniższe przykłady są oparte na dostępnych w sprzedaży puszkach, słoikach i saszetkach. Produkty zawierają fragment składu z częścią mięsną, by łatwiej było skoncentrować się na meritum.

77% cielęciny (serca, płuca, mięso, żołądki)
Czytaj: *brak %owego składu zawartości w nawiasie, *mięso na 3cim miejscu, *głównym składnikiem są serca i tanie płuca, *serca są podrobami i nie powinny przekraczać 30% całego składu, a nie być wiodącym produktem, * żołądki to także podroby, więc wniosek jest taki, że tu cielęcina jest głównie w formie podrobów.

60% jagnięciny (serca, mięso, wątroby, żwacze, płuca)
Czytaj: *brak %wego składu zawartości w nawiasie *plus za mięso na drugim miejscu, bo musi być go dość dużo *za dużo serc i wątroby jako podrobów

70% świeżego mięsa, w tym: mięso wołowe 44%, mięso baranie 16%, serca indycze 10%
Czytaj: * czytelny skład

62% wołowiny (45% mięso wołowe, 15% serca wołowe, 15% płuca wołowe, 5% wątroba wołowa)
Czytaj: *wszystko jasne i czytelne

55% składników zwierzęcych (świeży indyk 35%, błękitek hydrolizowany 14%, całe jaja 6%)
Czytaj: *składnik zwierzęcy to bardzo szerokie pojęcie, do którego możemy zaliczyć także pióra (których tu najprawdopodobniej? nie ma) *brak info jakie części indyka się tu znajdują, bo może kości i grzebienie, albo tylko MOM? *błękitek to ryba, a tu po „składnikach zwierzęcych” raczej spodziewalibyśmy się mięs, a nie ryb, *a tym bardziej nie całych jaj *słowo hydrolizowany (błękitek) dyskwalifikuje smak, akcentuje przetworzenie.

61% składników pochodzenia zwierzęcego (świeży kurczak 22%, odwodniony kurczak 22%, tłuszcz z kurczaka 13%, wątróbka z kurczaka 5%, jajka 3%)
Czytaj: *bardzo podobny opis jak powyżej *plus! za dokładny skład składników pochodzenia zwierzęcego *tyle, że nie wiemy jaka część tego kurczaka, bo z pewnością nie mięso, bo producent by się tym pochwalił

Mięso i produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego
Czytaj: *jakie mięso? *co oznacza termin produkty uboczne? (kości? dzioby? wymiona?) *czym jest produkt pochodzenia zwierzęcego? (mączka? hydrolizat? jajko? futro?)

3 rodzaje drobiu: mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (51%, w tym 31% 3 rodzajów drobiu: kurczaka, indyka i kaczki)
Czytaj: *podobnie można zinterpretować formułę „produkty pochodzenia zwierzęcego” jak powyżej w przykładzie, * 51% wygląda atrakcyjnie (choć pamiętać należy, że mogą to być tylko UPZZ’y ), *podobnie ładnie się prezentuje aż 3, i zostały wymienione rodzaje drobiu (nie należy kojarzyć tego z mięsem) * z 51% tylko 31% to coś drobiowe, * czym jest 20%? (51-31), *mięsa może być 0,001%…

Czyste mięso z indyka , kaczki, wołowiny, królika, dorsza
Czytaj: *skład czytelny, * szkoda, że nie ma ujęcia %

100% jagnięciny. 100% z mieszanki jagnięcego żwacza i płuc (70% zawartości mięsa)
Czytaj: pierwsza część brzmi jak hasło reklamowe, ale ! jak może być 100% jagnięciny, jeśli w produkcie są jeszcze warzywa i owoce? *czy 70% to mięso jagnięce, a reszta żwacz i płuca? , czy płuca to 70% mięsa? … ale płuca to nie mięso …


* !!!!*

produkt o najgorszym składzie kosztuje najwięcej pieniędzy w przeliczeniu na 1kg – dlatego warto umieć czytać etykiety!

 

A tu informacje jak czytać etykiety karm suchych← , a czego nie powie Ci producent o swojej karmie znajdziesz →tu.