pies z chorymi nerkami

żywienie psa / kota z chorymi nerkami

Podstawą żywienia chorego na nerki jest dbałość o odpowiednio wysoki poziom nawodnienia, następnie trzymanie się poniższych rad z zakresu dietetyki, prawidłowa i obowiązkowa suplementacja oraz ciągły monitoring pracy tych dwóch małych narządów filtracyjnych.

Nerki nigdy nie śpią; odpowiadają za regulację ciśnienia krwi i jej oczyszczanie, produkują witaminę D (tzw. aktywną), brak jej objawia się anemią i upośledzeniem wchłaniania wapnia. Gdy zaczynają chorować, nie bolą; przeważnie leczymy objawowo tylko choroby będące efektem upośledzonej pracy nerek. Zanim się zorientujemy, bywa już dużo za późno. Większość z Czytelników, będąc tu na naszej stronie, jest już w dość zaawansowanym stadium ich niewydolności u swoich pupili. Nie wolno się oszukiwać; te dwa niepozorne narządy nie regenerują się, nie nastąpi cudowne uzdrowienie. Jedyne, co możemy zrobić, to przedłużyć życie naszego domownika, poprawić jego jakość, podrasować apetyt, uzupełnić niedobory. Ostatecznie nerki przestają  pełnić swoje podstawowe funkcje filtracyjne – i to właśnie toksyny są przyczyną śmierci organizmu. Mimo iż pomocna w oczyszczaniu krwi z metabolitów jest wątroba oraz śledziona, to te narządy nie mogą się spontanicznie zastępować. Dlatego pamiętajmy choć o wątrobie i jej wsparciu, podczas niewydolnych funkcyjnie nerkach. Poza tym bądźmy świadomi i:

   🔴 unikamy

  • karm suchych specjalistycznych dla nerkowców z hydrolizatami →karma dla nerkowca – obalamy stereotypy
  • nie stosujemy karm suchych i pozbawionych →jakościowych białek (wytwarzany mocznik z bezwartościowego białka jest dodatkowym obciążeniem)
  • produktów z dużą zawartością fosforu: żółtko, wątroba, nerki, mózg, sardynka, śledź, sery szczególnie żółte, pestki oraz soja, która jest flagowa właśnie w karmach dla …nerkowców
  • raczej zmniejszamy ilość podawanego mięsa, w fazach ostrych u psa nie powinno ono przekraczać 10%, następnie zwiększamy udział do 40%
  • jeśli gotujemy mięso wcześniej lepiej go pokroić, zostawić w wodzie na 1/2 godziny, odlać wodę, gotować długo i ten wywar także odlać (galarety oraz rosołki i ości nie są wskazane, właśnie ze względu na zawartość fosforu)
  • unikamy ryb hodowlanych oraz mięs z chowu masowego, ponieważ ten pierwiastek jest dodawany do pasz przyspieszających wzrost zwierząt
  • NIE karmimy→ puszkami, ponieważ w nich znajdują się konserwanty w postaci fosforanów (np: fosforan mono-, dwu-, tri- sodowy, trifosforan  sodu)

  🟢 wybieramy

  • ściśle kontrolując i obniżając zawartość fosforu w diecie poprzez↓
  • suplementację wapniem (tlenek wapnia wchłania się tylko w kilku procentach, dlatego wybierajmy wersje „kwaśne” jak cytrynian, asparginian, itp) oraz witaminami D, K, E oraz z grupy B↵ ; zestaw tu ↵
  • poszukujmy lub uzupełniamy pozycje wchłaniające fosfor (chitosan, skorupki jaj, ziemia okrzemkowa) zobacz tu↵
  • karmimy jedzeniem mokrym i nieprzetworzonym
  • sprzyjający węglowodan to ziemniak/tapioka/batat, najlepiej by skrobia ziemniaczana była ciepła – jest łatwiej strawna (w przypadku psów)
  • karmimy z korzyścią dla warzyw, mniej kasz, płatków i zbóż (dla psów ten udział ok 60%, dla kotów to max 20%)
  • świadomie wybieramy warzywa pamiętając o: dyni, pietruszce, buraku czerwonym, selerze, topinamburze.
  • białka zwierzęce z niską ilością fosforu: indyk, wieprzowina, królik, wołowina, jagnięcina, żołądki, oraz pstrąg i makrela (nie wędzone tylko gotowane), łosoś, karp (najlepiej ze źródeł ekologicznych)
  • tłuszcze są dobrze tolerowane, ponieważ pozbawione białek dostarczają energii i są nośnikami dla witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – tak ważnych przy obniżonej hemoglobinie i erytrocytach, co jest częstym problemem towarzyszącym upośledzonej pracy nerek
  • olej z ryb↵ (omega3) nieodzowny, przeciwzapalny, regulujący podwyższone trójglicerydy
  • stosujemy zioła moczopędne↵, prowokując swobodny przepływ zanieczyszczonej krwi przez te małe dwie „stacje filtrujące”. Bynajmniej ich nie przepracowujemy, tylko odblokowujemy.

     


    PNN może mieć postać kamicy, kryształków:

    ¹ struwitowych; amonowowo-magnezowych-(fosforanowych). Absolutnie najczęstsza, najbardziej popularna i podstawowa nieprawidłowość pracy nerek, której towarzyszą zapalenia na tle bakteryjnym. Powstaje w moczu zasadowym ale także neutralnym (ph 7 i wyższe). Tu doprowadzamy do obniżenia = alkalizacji moczu stosując p/zapalnie witaminę C i osłonowo cytryniany, a fosfor wiążemy i wydalamy – przyjmując wapń.

    ² szczawianowo-wapniowa , która tworzy się w środowisku kwaśnym (ph poniżej 6), gdy jest za dużo wapnia, którego pozbywamy się suplementując magnez oraz potas, pojawia się ona najczęściej jako efekt nadczynności przytarczyc, zaawansowanego wieku, cukrzycy.

    ³ krzemianowa niezwykle rzadkie przypadki wypływające raczej z wad genetycznych


Warto poczytać w kontekście nerek: 

°   o zakwaszeniu organizmu