pies z chorymi nerkami

żywienie psa / kota z chorymi nerkami

Posłuchaj…

 

lub przeczytaj:

Podstawą żywienia chorego na nerki jest dbałość o odpowiednio wysoki poziom nawodnienia, następnie trzymanie się poniższych rad z zakresu dietetyki, prawidłowa i obowiązkowa suplementacja oraz ciągły monitoring pracy tych dwóch małych narządów filtracyjnych.

Nerki nigdy nie śpią; odpowiadają za regulację ciśnienia krwi i jej oczyszczanie, produkują witaminę D (tzw. aktywną), brak jej objawia się anemią i upośledzeniem wchłaniania wapnia. Gdy zaczynają chorować, nie bolą; przeważnie leczymy objawowo tylko choroby będące efektem upośledzonej pracy nerek. Zanim się zorientujemy, bywa już dużo za późno. Większość z Czytelników, będąc tu na naszej stronie, jest już w dość zaawansowanym stadium ich niewydolności u swoich pupili. Nie wolno się oszukiwać; te dwa niepozorne narządy nie regenerują się, nie nastąpi cudowne uzdrowienie. Jedyne, co możemy zrobić, to przedłużyć życie naszego domownika, poprawić jego jakość, podrasować apetyt, uzupełnić niedobory. Ostatecznie nerki przestają  pełnić swoje podstawowe funkcje filtracyjne – i to właśnie toksyny są przyczyną śmierci organizmu. Mimo iż pomocna w oczyszczaniu krwi z metabolitów jest →wątroba oraz śledziona, to te narządy nie mogą się spontanicznie zastępować. Dlatego pamiętajmy choć o wątrobie i jej wsparciu, podczas niewydolnych funkcyjnie nerkach. Poza tym bądźmy świadomi i:

   🔴 unikamy

  • karm suchych, bo „spijają” płyny ze wszystkich narządów (pies 10kg odżywiany jedzeniem naturalnym potrzebuje dziennie  2l wody, które pobiera także z jedzenia na poziomie 80% wilgotności. Jedząc suche należy zapotrzebowanie pomnożyć  x 2-3!!!, czyli przy diecie chrupkowej zwierzak jest notorycznie odwodniony)
  • specjalistycznych dla nerkowców z hydrolizatami →karma dla nerkowca – rozprawiamy się z tym stereotypy
  • nie stosujemy karm o słabym składzie niejasnym pochodzeniu mięsa, pozbawionych →jakościowych białek choćby właśnie  hydrolizatu, bo wytwarzany mocznik z bezwartościowego białka niewiele przynosi odżywczo i jest dodatkowym obciążeniem dla nerek.
  • produktów z dużą zawartością fosforu: żółtko, wątroba, nerki, mózg, sardynka, śledź, sery szczególnie żółte, pestki oraz soja, która jest flagowa właśnie o zgrozo 👽w karmach dla …nerkowców
  • raczej zmniejszamy ilość podawanego mięsa, w fazach ostrych u psa nie powinno ono przekraczać 10%, następnie zwiększamy udział do 30% i zaprzyjaźnijmy się z warzywami. Inaczej w przypadku kotów (są przecież surojadami) wysokie poziomy błonnika kosztem białek zwierzęcych są błędem.
  • galarety oraz rosołki i ości/kości nie są wskazane, właśnie ze względu na zawartość fosforu. Gdy gotujemy mięso wcześniej lepiej go pokroić, zostawić w wodzie na 1/2 godziny, odlać wodę, gotować długo i ten wywar także odlać.
  • ryb hodowlanych oraz mięs z chowu masowego, ponieważ ten pierwiastek jest dodawany do pasz przyspieszających wzrost zwierząt
  • NIE karmimy→ puszkami, ponieważ w nich znajdują się konserwanty  i cała gama fosforanów (np: fosforan mono-, dwu-, tri- sodowy, trifosforan  sodu)

  🟢 wybieramy

  • ściśle kontrolując i obniżając zawartość fosforu w diecie poprzez↓
  • suplementację wapniem (tlenek wapnia wchłania się tylko w kilku procentach, dlatego wybierajmy wersje „kwaśne” jak cytrynian, asparginian, itp) oraz witaminami D, K, E oraz z grupy B↵ ; zestaw tu ↵, ale nie podajemy kości, ponieważ mimo wysokiej zawartości wapnia, zawarty tam fosfor jest bardziej niebezpieczny
  • poszukujmy lub uzupełniamy pozycje wchłaniające wolne sole fosforu (chitosan, skorupki jaj, ziemia okrzemkowa) zobacz tu↵
  • karmimy jedzeniem mokrym i nieprzetworzonym
  • sprzyjający węglowodan to ziemniak/tapioka/batat, najlepiej by skrobia ziemniaczana była ciepła – jest łatwiej strawna (w przypadku psów)
  • karmimy z korzyścią dla warzyw, mniej kasz, ryżu, płatków i zbóż (dla psów ten udział ok 60%, dla kotów to max 20%)
  • świadomie wybieramy warzywa pamiętając o: kalafiorze, cukinii, dyni, pietruszce, buraku czerwonym(do 5%), selerze, topinamburze.
  • białka zwierzęce z niską ilością fosforu: indyk, wieprzowina, królik, wołowina, jagnięcina, żołądki, oraz pstrąg i makrela (nie wędzone tylko gotowane), łosoś, karp, krąp, płoć (najlepiej ze źródeł ekologicznych)
  • tłuszcze są dobrze tolerowane, ponieważ pozbawione białek dostarczają energii i są nośnikami dla witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – tak ważnych przy obniżonej hemoglobinie i erytrocytach, co jest częstym problemem towarzyszącym upośledzonej pracy nerek
  • olej z ryb↵ (omega3) nieodzowny, przeciwzapalny, regulujący podwyższone trójglicerydy
  • stosujemy zioła moczopędne↵, prowokując swobodny przepływ zanieczyszczonej krwi przez te małe dwie „stacje filtrujące”. Bynajmniej ich nie przepracowujemy, tylko odblokowujemy.
  • można dopajać pupila rozwadniając nawet mokre jedzenie.

UWAGA: bardzo rzadko o tym się wspomina, a należy mieć świadomość: gdy nerki wyglądają na USG prawidłowo, a nieprawidłowość dotyczy kanalików i/lub kłębuszków nerkowych, badania moczu są stałe i w miarę akceptowalne, brak śladów zapalenia a standardowe leczenie i dieta nie przynoszą efektów- należy zwrócić się ku →wątrobie, ponieważ następstwem →encefalopatii wątrobowej jest zespół wątrobowo-nerkowy. Uczulamy także na zwrócenie uwagi na zależność niedyspozycji współ-narządowej, czego efektem jest tzw oś sercowo-nerkowa (→opr naukowe)


PChN (przewlekła choroba nerek) oraz PNN (przewlekła niewydolność nerek = IV stadium) może mieć postać kamicy, kryształków:

¹ struwitowych; amonowowo-magnezowych-(fosforanowych). Absolutnie najczęstsza, najbardziej popularna i podstawowa nieprawidłowość pracy nerek, której towarzyszą zapalenia na tle bakteryjnym. Powstaje w moczu zasadowym ale także neutralnym (pH 7 i wyższe). Tu doprowadzamy do zakwaszania moczu stosując witaminę C i aktywnie wchłaniane cytryniany, a fosfor wiążemy i wydalamy – przyjmując wapń. Wskazana jest metionina należąca do aminokwasów siarkowych.

² szczawianowo-wapniowa , która tworzy się w środowisku kwaśnym (pH poniżej 6), szczególnie gdy jest za dużo wapnia, którego pozbywamy się suplementując magnez oraz potas, pojawia się ona najczęściej jako efekt nadczynności przytarczyc, zaawansowanego wieku, cukrzycy.

³ krzemianowa niezwykle rzadkie przypadki wypływające raczej z wad genetycznych


Warto poczytać w kontekście nerek: 

°   o zakwaszeniu organizmu